Thursday, February 3, 2011

RESIPI SPAGHETTI BERKUAH INSTANT.




Salam Ukhuwwah.

Hari ni tak boleh nak banyak cakap.Sebabnya ada beberapa biji kek lapis yang nak dibuat.Adik KA yang duduk kat Kelang dah tempah beberapa hari lepas.Kebetulan kelmarin dia balik rumah Mak Mertua dia kat Pulau Duyung,Terengganu dan akan balik ke Kelang Sabtu ni.Jadi kek perlu disiapkan segera.Pulak tu,hari ni semua anak-anak ada kat rumah.Jadi bertambahlah ke'busy'annya....

Jadi kita terpaksa 'stright to the point'lah.

Resipi ni biasanya KA akan sediakan masa hari-hari malas (sokmo-sokmolah...muahahaha...) atau Hari Raya bila tetamu yang nak datang rumah kabo lewat sebab stok dah tersedia awal.



Resipi Spaghetti dengan instant sos:

500g spaghetti (biasanya KA gunakan Angle Hari - rebus hingga masak dan ditoskan)
3 biji bawang putih di tumbuk kasar/dikatok
1 sudu besar minyak Zaiton (KA gunakan HPA)
250g daging yang dikisar/cincang halus
2 cawan air (ikut suka tetapi kuah perlu pekat sedikit)
1 botol sos spaghetti Kimball (jenis tradisional)
10 biji cendawan butang **Ayam Brand (hiris)
10 biji bebola daging** (KA guna keluaran Marina,lebih terasa dagingnya)
10 biji bebola ketam**
10 biji bebola ikan**
1/2 biji capsicum merah** -dadu
1/2 biji capsicum hijau** - dadu
1 biji lobak yang kecil** - dadu
1 tangkai daun bawang** - potong 1 inci panjang

Cara-cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan.
2.Masukkan daging kisar.goreng hingga masak.
3.Masukkan air dan sos spaghetti.
4.Biarkan mendidih sekejap
5.Masukkan cedawan dan semua jenis bebola.Biarkan mendidih.
6.Masukkan capsicum hijau,merah dan lobak.Biarkan mendidih.
7.Masukkan garam dan gula secukup rasa sebab sos kimball agak masam.
8.Akhir sekali masukkan daun bawang.Kacau sebentar dan tutup api dapur.
9. Sedia untuk dihidangkan.

Bahan-bahan yang digunakan **boleh digantikan dengan stok yang sedia ada kat rumah atau boleh juga ditambah dengan bahan -bahan lain mengikut suka kita.

Kepada semua SELAMAT MENCUBA UNTUK MENJAMU SELERA....




No comments:

Post a Comment