Wednesday, February 2, 2011

RESIPI PUDING LAICI DANGDUT.


Salam Ukhuwwah...

Hari ni kebanyakan sekolah dah mula cuti untuk sambutan Tahun Baru Cina.Cuma beberapa sekolah dari Sekolah Swasta Aliran Agama dan Sekolah Agama Kerajaan Negeri akan mula bercuti esok.

Masa KA pergi cari barang kek kat kedai Cina di Kuala Terengganu hari Isnin baru ni,dia suruh KA beli lebih sebab hari Selasa kebanyakan kedai akan mula tutup.Tapi KA taklah beli banyak pun sebab kita ni bukannya 'TOKEY BUSAT'maaaaa....

Dikesempatan ni KA nak ucapkan SELAMAT TAHUN BARU CINA kepada kawan-kawan KA masa di Sekolah Rendah dan Menengah Laksamana,Kota Tinggi,Johor.Apa khabar mereka semua agaknya????

Kita cerita pulak pasal resepi hari ni.Resipi ni sebenarnya dah banyak kali KA buat.Tapi kali ni KA buat masa usrah kat rumah baru-baru ni.LAKUUUU.....Sebabnya....Kelembutan dan kesejukkan puding ni begitu mengasyikkan bila ianya melalui 'rongga anak tekak' kita... muahahaha...lebih mengasyikkan bila dimakan waktu hari panas.Sehinggakan esoknya kawan KA mintak tolong buatkan untuk Majlis Ulangtahun suami dia.Dan katanya,tetamu makan puding ni dulu sebelum makan menu berat hari tu.

Kat bawah ni resipi yang KA cuma copy-paste dari 'rumah Kak Ummi di Kuantan'.Halalkan ye....

Bahan:-

  • 10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa (28 gm)
  • 2 liter air
  • 2 cawan gula
  • 2 tin laici (asingkan airnya)
  • 1 tin susu cair (KA gunakan 2 tin)
Cara-Cara:-
  1. Masak agar-agar hingga mendidih.
  2. Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
  3. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
  4. Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
  5. Kemudian sejukkan dalam fridge.
  6. Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi.
    (*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.)


    "SELAMAT MENCUBA UNTUK MENJAMU SELERA.''




No comments:

Post a Comment