Saturday, April 10, 2010

RESIPI RUSA GORENG LADA HITAM...

Salam Ukhuwah....


Waaaa.....paginya KA dah masak.Kenapa hari ni terlebih rajin sangat.Takdelah.Sebenarnya lauk ni KA masak untuk makan tengahari kelmarin.Daging rusa ni,Yang dah beli dari minggu lepas lagi,tapi oleh kerana ada lauk lain yang boleh dimasak dulu,itu yang giliran rusa di tangguhkan. Sehinggakan Yang kata,kawan-kawan yang beli sama-sama dengannya dah lama jadi ****.Tapi, KA tak mau kalah.KA kata mungkin KA orang yang pertama masak daging rusa ni berbanding orang lain.



Resipi ni,macam biasalah KA ambik dari buku masakan keluaran PTS oleh Chef Hanieliza.KA gantikan dengan daging rusa sahaja dan 'mengekjas' sedikit cara penyediaanya tetapi tidaklah sehingga mengubah rasa masakan dan cara-cara yang diajar oleh Kak Liza.Seperti yang disaran kan oleh Kak Liza,resipi ini memang sesuai untuk ibu-ibu yang baru bersalin kerana ada lada hitam dalam masakan ini.Lauk ni KA 'gukan' (padankan) dengan Nasi Tomato.Sesuai ke tidak???Sendirilah cuba...



Bahan-bahan yang telah disediakan untuk di masak.






Daging rusa yang telah diperap selama 1 jam dengan bahan-bahan yang sepatutnya untuk ditumis.Cara ini telah dicadangkan oleh Chef Yang...he..he..(kata Yang,mungkin lebih sedap lagi).







Bancuhan air tepung jagung,kicap pekat dan lada hitam.






Tadaa........Dah siap pun lauk yang special ni...







DAGING GORENG LADA HITAM.


Bahan A:


500g daging rusa (dipotong kecil dan nipis)
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar tepung jagung dan 1 cawan air (dibancuh)
2 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)
3 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak zaiton - optional
garam secukupnya



Bahan B: (ditumis):KA kisar kasar dan perap pd daging.


5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar



Bahan C :(hiasan)


2 tangkai daun sup (dipotong 1 inci)
2 tangkai daun bawang (dipotong 1 inci)
1 biji tomato ( dipotong 6)
2 biji cili merah * *dihiris memanjang
2 biji cili hijau *



Cara membuatnya:


1.Panaskan minyak dan tumis daging yang telah diperap dengan bahan dikisar kasar tadi.

2.Goreng daging tadi sehingga lembut dan empuk.

3.Masukkan bancuhan air tepung jagung,kicap pekat dan lada hitam yang dikisar kasar.

4.Masak sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.

5.Angkat dan hidangkan dengan Nasi.


Selamat mencuba untuk menjamu selera....















2 comments: