Sunday, January 24, 2010

AYAM BAKAR...



AYAM BAKAR

1 ekor ayam (dipotong ikut suka)
2 biji bawang besar*
3 biji bawang putih* *dikisar
2 inci halia*
4 biji limau kasturi (ambil air perahannya)
1 sudu kecil serbuk lada sulah
8 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan margerin
1 sudu makan minyak zaiton
4 sudu makan gula
1 sudu kecil garam
serbuk perasa (KA tak letak)

Cara-cara menyediakannya:

1.Ayam dibersihkan lalu dicucuk-cucuk dgn garfu.
2.Digaulkan dgn semua bahan-bahan di atas.
3.Diperapkan selam 1 jam atau semalaman (utk lebih sedap lg).
4.Kemudian dibakar dlm oven yg telah dipanaskan dahulu
selam 10-15 minit dgn suhu 160-180 darjah celcius
(ikut oven masing-masing) selam 1 jam atau sehingga masak.
5.Ketika dibakar,ayam hendaklah dibalik-balikkan agar
sekata masaknya.
6.Setelah masak,boleh di hias dgn daun salad,timun
dan tomato yg dihiris.
7.Sedia utk dimakan.

SELAMAT MENCUBA.....




No comments:

Post a Comment