Saturday, August 6, 2011

RESIPI AYAM PERCIK...

Salam Ukhuwwah...

Hari Rabu baru-baru ni,By telepon dari sekolah.Dia nak suruh KA hantar lauk Ayam Panggang. Terlior kata By.Masa dia telepon tu dah nak Asar.Apa dia ingat Ummi dia ni ada kedai Ayam Panggang ke nak order tak kira masa dan ketika...KA kata ke By,nanti hari Khamis bila dia balik rumah,InsyAllah Ummi buatlah.

Jadinya,semalam KA pun masaklah Ayam Percik.Sebenarnya dia bukannya kira Ayam tu masak apa-apa pun.Janji... ayam.

KA gunakan resepi dari Kak Hanieliza Kerteh.Salah seorang blogger masak-memasak yang tersohor tu...Dan resipi ni memang sedap.Girl kata puasa kali ni Ummi masak sedap-sedap. Sebab tu dia suka sangat puasa.Siapa lagi nak puji kalau bukan anak sendiri...muahahaha....



AYAM PERCIK

Bahan-bahan:

2 kg ayam (dipotong 8)
3 cawan santan pekat
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu teh gula
1 sudu teh halba
1 1/2 sudu teh garam

Bahan mesin halus:

20 tangkai cili kering ( 3 sudu besar lada kisar)
4 biji bawang putih
3 cm halia
5 batang serai

Cara memasak:

1.Basuh ayam bersih.

2.Masak ayam dalam kuali bersama bahan mesin,santan,halba,air asam jawa,garam dan gula sehingga sederhana masak (kuah tinggal sedikit).Tetapi pastikan segala rempah telah sebati dengan ayam.

3.Susun ayam ke dalam loyang dan panggang atau grill dalam oven pada suhu 170-200 C sehingga ayam masak dan berwarna perang keseluruhannya.

4.Hias dengan salad dan timun dan boleh dihidangkan.

Dan petang ni By nak balik semula ke asrama.Dia nak KA masak ayam lagi.Tak apa, kita 'GOOGLE' lagi....

Kepada semua,'Selamat mencuba untuk menjamu selera...'


AAYAM


1 comment: